آپتایم ( Uptime ) به مدت زمان در دسترس بودن و آنلاین بودن و کار کردن صحیح یک سرور گفته می شود که نشان از دسترسی پذیری و کیفیت یک سرور دارد.
هرچقدر میزان اپتایم یک سروری بالاتر باشد وب سایت های میزبانی شده برروی آن نیز همواره در دسترس خواهند بود . در این آموزش میخواهم برای شما 4 دستور جالب لینوکسی در خصوص مشاهده آپتایم در لینوکس معرفی کنم. هر کدام از این ابزارهای معرفی شده ، در یک بخشی کاربرد دارند.
دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
آپتایم معیاری است که درصد زمان یک سخت افزار ، یک سیستم یا یک دستگاه IT و یا یک سرور ابری یا سرور اختصاصی با موفقیت کار میکند را نشان می دهد.
Uptime برعکس Downtime می باشد . معمولا کلمه اپتایم بیشتر در شرکت های میزبانی وب مورد استفاده قرار میگیرد و معمولا تحت عنوان درصد مانند 99.9% بیان می شود که نشان از کیفیت در دسترس بودن سرور را به نمایش میگذارد.
معمولا هر نوع سیستم عاملی دستورات مخصوص به خود را برای نمایش اپتایم دارد که ما در این مقاله آموزش نمایش آپتایم سرور لینوکس را آموزش دهیم.
1- دستور Btop : جذابترین و برترین دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
در ابتدا برای اینکه بتوانید وضعیت اپتایم سرور خود را بررسی کنید میبایست به سرور خود SSH زده و به ترمینال سرور متصل شوید.
پیشنهاد مطالعه برای شما : SSH چیست؟
سپس میبایست برای نصب Btop دستور زیر را به ترتیب وارد کنید تا در سرور یا سیستم شما نصب شود. ابزار btop هم برای توزیع های ردهت بیس موجود است و هم برای توزیع های دبین بیس که تفاوت نصبشان در پکیج منیجر آن است.
جهت نصب btop در سرور لینوکس ، میبایست دستور زیر را در سرور خود وارد کنید.
Sudo snap install btop
سپس کافیست در سیستم یا سرور خود دسستور زیر را تایپ کنید تا صفحه ای به شکل زیر لود شود که نشانگر تمام اطلاعات سرور شما از لحاظ منابع و مصرف و … میباشد.
bt
2- دستور htop – رایج ترین دستور نمایش آپتایم لینوکس
ابزار htop نیز مانند btop ابزار رایج و جذابی است . اما از لحاظ گرفایگی کمی بهتر از top میباشد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.پس در نتیجه یک ابزار نظارت بر منابع سرور میباشد که رواج بیشتری نسبت به btop داشته و ابزار بسیار سبک و پرسرعتی میباشد.
نصب htop در لینوکس بسیار آساده بوده و برای نصب آن در سرورهای لینوکسی نیاز است حتما در ابتدا epel-release نصب شود و سپس htop قابل نصب خواهد بود. بنابر این دستورات زیر را میتوانید در سیستم خود یا سرور خود وارد کنید تا نصب انجام شود.
redhat base#
dnf install epel-release -y
dnf install htop -y
debian base#
apt install epel-release -y
apt install htop -y
در انتها بعد از نصب میتوانید با زدن دستور زیر ، صفحه ای مشابه تصویر زیر را مشاهده کنید که همان htop میباشد و به شما از pid ان پروسس تا مقدار مصرف رم و سی پی یو و کامندی که در حال اجراست را نشان میدهد.
htop
3- دستور top : ساده ترین دستور نمایش اپتایم در لینوکس
یکی از دستوراتی که در سرور های لینوکسی برای بررسی میزان اپتایم سرور مورد استفاده قرار میگیرد دستور top می باشد . با اجرا این دستور در محیط ترمینال یا همان SSH شما میزان اپتایم یک سرور لینوکسی را مشاهده خواهید کرد .
با اجرای دستور top علاوه بر مشاهده میزان اپتایم سرور مواردی همچون متوسط بار مصرف، میزان مصرف شده از فضای RAM، تعداد فرآیند های در حال اجرا نیز برای شما قابل مشاهده و بررسی خواهد بود.
از دستور تاپ معمولا برای بررسی فرایند های درحال اجرا برروی سرور ، استفاده می شود .
4- دستور uptime : بی ریخت ترین در عین حال ساده ترین ابزار نمایش آپتایم در لینوکس
دستور آپتایم به شدت ساده و بدون نیاز به نصب میباشد و بر روی سرورهای لینوکسی و یونیکسی قابل اجرا میباشد.
این ابزار برای ما ، زمان فعلی سرور ، میزان استفاده از cpu و memory ram و همچنین مدت زمانی که سرور انلاین است را نمایش میدهد و یکی دیگر از قابلیت های مهم این دستور ، نمایش کاربران انلاین در سرور میباشد که واضح نشان میدهد که کدام کاربرها در سرور در حال استفاده از چیزی هستند.
بعد از اجرای دستور uptime خروجی مشابه تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد.
دستور uptime -p برای بررسی دقیق اپتایم سرور لینوکس / جزئیات در اپتایم
تا اینجای این آموزش یاد گرفتید که چگونه اپتایم سرور را بهمراه یکسری از اطلاعات مرتبط با به دست آورید.
اما اگر میخواهید اطلاعات دقیق تری را بدست اورید میتوانید دستور زیر را در محیط SSH اجرا کنید.
uptime -p
با اجرای این دستور در سرور خود خروجی مشابه خروجی زیر را دریافت خواهید کرد.
up 143 days, 2 hours, 11 minutes
در این خروجی بصورت دقیق مشخص میشود که یک سرور چند روز و چند ساعت و چند دقیقه در دسترس بوده است.
آشنایی بیشتر با دستور Uptime
درصورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر در رابطه با اجرای دستور اپتایم داشتید و میخواهید از تمام گزینه های آن با خبر شوید میتوانید دستور زیر را در محیط ترمینال لینوکس اجرا کنید.
man uptime یا uptime –help
خروجی که دریافت خواهید کرد به شرح زیر می باشد.
-p, –pretty show uptime in pretty format
-h, –help display this help and exit
-s, –since system up since
-V, –version output version information and exitنتیجه گیری
یکی از مهمترین مواردی که مدیران سرور ها باید از آن مطلع باشند میزان اپتایم سرور هایشان می باشد ، چرا که این اپتایم سرور است که مشخص می کند سرور شما در چه وضعیتی است و چه مدت زمانی بدون مشکل در دسترس و آنلاین بوده است .
همچنین با این اطلاعات شما میتوانید به راحتی متوجه شوید که سرور شما اخرین بار چه زمانی خاموش گردیده و یا ریستارت شده است. در انتها انتخاب ابزار مناسب برای مشاهده وضعیت سرور ، بستگی به مدیر سرور مجموعه شما داشته و گاها بجای این ابزارها از نرم افزارهای مانیتورینگ حرفه ای تری که برای اینکار ساخته شده اند ، استفاده میشود .
اگر سوالی داشتید که میتوانستیم راهنماییتان کنیم ، از طریق نظرات با ما در ارتباط باشید.
بدون نظر