dedicated server vs vps

در سری مقالات آموزشی وبلاگ سابین سرور قصد داریم در خصوص تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی اطلاعات ارزشمند و دقیقی را برای شما ارائه کنیم تا در انتخاب و خرید سرور مجازی یا خرید سرور اختصاصی تصمیم گیری دقیقی را داشته باشید.

خیلی ساده بخواهم توضیح دهم ، سرور را مشابه کامپیوتر در نظر بگیرید. همان کامپیوترهای ما با سخت افزاری قوی تر و قدرتمند که به اینترنت خاصی در یک مکان خاصی که به آن مکان دیتاسنتر گفته میشود ، وصل شده و 24 ساعت در 7 روز هفته و 365 روز سال باید روشن باشد . پیشنهاد میکنم مقاله زیر را مطالعه فرمایید.

پیشنهاد ما برای مطالعه : سرور چیست ؟

انواع سرور

سرور ها به دو دسته فیزیکی و مجازی تقسیم بندی میشوند. به سرورهای فیزیکی ، سرور اختصاصی و به سرورهای مجازی ، سرور مجازی یا سرور ابری گفته میشود.

تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی
تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی

توضیح دقیقا ساده و با مثال : سرور های اختصاصی دقیقا مشابه کیس کامپیوتر ما به برق متصل میشوند و در رک ها قرار داده میشوند و سپس روی آنها سیستم عامل نصب شده و در صورت نیاز به مجازی سازی از طریق نرم افزارهای موجود مانند vmware , kvm , proxmox و zen و یا هایپروایزر های دیگر ، مجازی سازی شده و برای آنها ایپی و دیسک و … در نظر گرفته میشود و سپس این سرور اختصاصی به تکه های کوچک تبدیل میشود که هر کدام را یک ماشین مینامند که در اصطلاح ، به آن ماشین مجازی یا vps و یا همان سرور مجازی گفته میشود.

هر سرور مجازی دارای disk ، cpu  , ram و آیپی اختصاصی برای خود میباشد که بر روی آن سیستم عامل نصب و سپس میتوان برای هر پروژه ای از آن استفاده نمود. این یک توضیح ساده و کاربردی از سرور مجازی و اختصاصی است.

مقایسه سرور مجازی و اختصاصی

در سرور مجازی و سرور اختصاصی ، منابع سخت افزاری ، همیشه حرف اول را میزند و شما برای پروژه ای که دارید و کاری که قرار است انجام دهید بایستی سخت افزاری را انتخاب نمایید که بدون دردسر بتوانید از آن استفاده کنید.

مقایسه سرور مجازی با سرور اختصاصی
مقایسه سرور مجازی با سرور اختصاصی
  • CPU
    اگر قرار است کار پردازشی انجام دهید بایستی متناسب با کار خود ، سی پی یو و پردازنده قوی تری را انتخاب نمایید. انتخاب سی پی یو در سرعت هر وبسایتی تاثیر بسزایی دارد. انتخاب cpu با کارایی و فرکانس بالا هم در سرور مجازی و هم سرور اختصاصی ، با وسواس بیشتری باید انجام شود.
  • RAM
    انتخاب رم بالا علی الخصوص در سرورهای مجازی بشدت توصیه خواهد شد. برخی از پروسس ها علی الخصوص در میزبانی وب ، بجای cpu توان پردازشی از مموری را نیاز دارند که این امر باعث میشود در انتخاب مقدار رم بالا در سرورهای مجازی دقت بیشتری به خرج دهید.
  • DISK
    حجم دیسک و حتی نوع دیسک در خرید سرور ابری یا سرور اختصاصی اهمیت بالایی دارد. شما فرض کنید بر روی لپتاپ خود هارد ساتایی دارید که با سیم وصل شده و لود ویندوز شما در 30 ثانیه انجام میشود. اما اگر انرا به ssd تغییر دهید این لود شدن ویندوز به زیر 10 ثانیه تغییر خواهد یافت و چنانچه دیسک  nvme تهیه نمایید این لود در زیر 5 ثانیه انجام میشود. پس با این اوصاف میتوانید اهمیت دیسک را در سرعت بصورت کامل متوجه شوید.
  • BANDWITH
    پهنای باند و ترافیک و پورت چند مقوله کاملا مجزا از هم هستند.
    اگر بخواهم خیلی ساده توضیح دهم ، ترافیک یا بندویت همان حجم مصرفی شما هستند که چقدر بر روی سرور دانلود و  چقدر از روی سرور اپلود انجام شده است.
    اما پورت تاثیر بالایی در سرعت لود سرور شما خواهد داشت . فرض کنید یک فایل 10 گیگابایتی را بتوانید در 10 دقیقه و یا یک فایل 10 گیگابایتی را در 2 ساعت دانلود کنید. کدام یک را بیشتر دوست خواهید داشت ؟ پس در نتیجه پورت همان حداکثر اندازه سرعت دانلود و اپلود در سرور شما خواهد بود.

البته در خصوص انتخاب سخت افزار مناسب برای هر پروژه و سروری ، باید شما با شخصی که سالها در این کار بوده است و میتواند شما را به خوبی راهنمایی کند ، مشورت نمایید و مشاوره دریافت کنید.

تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی از نظر عملکرد

عملکرد و سرعت در سرور مجازی و سرور اختصاصی
عملکرد و سرعت در سرور مجازی و سرور اختصاصی

در سرور های اختصاصی طبیعتا چون شما بصورت کامل به سخت افزار خریداری شده دسترسی دارید ، در نتیجه عملکرد قوی تری نسبت به سرور مجازی یا سرور ابری خواهید داشت و همچنین بدلیل اینکه یک شبکه ( به اصطلاح کابل اینترنت – کارت شبکه ) به سرور شما وصل است و صرفا سرور شما از آن شبکه استفاده میکند سرعت بالاتری نسبت به سرور ابری خواهید داشت و در نتیجه زمان بارگذاری سایت ممکن است در استفاده از سرور اختصاصی بهتر باشد .

در سرور های مجازی به این شکل نیست. شما یک سرور اختصاصی را با مجازی سازی تقسیم بندی میکنید و ممکن است ده ها سرور از یک شبکه استفاده کنند. در نتیجه هم سرعت اینترنت کاهش پیدا میکند و هم عملکرد یا همان پرفورمنس سرورهایی که برای مشتریان خود ایجاد کرده اید . علاوه بر این در مجازی سازی ، لود یک ماشین مجازی ، تاثیر مستقیمی در لود سرور اصلی و همچنین دیگر سرور های موجود خواهد داشت که در زمینه خود ، کاملا قابل بحث است.

تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی از نظر امنیت

چه سرور اختصاصی داشته باشید و چه سرور ابری یا مجازی ، امنیت یکی از مباحث بشدت مهم در خصوص مدیریت سرور است. در مدیریت سرور معمولا sysadmin ها سعی میکنند بر روی امنیت سرور بیش از حد کار کنند چرا که یک اشتباه امنیتی حتی به ظاهر کوچک ، میتواند یک سایت و حتی چندین سرور را نابود کند. در خصوص امنیت سخت افزاری ، دیتاسنتر ها معمولا بخاطر استفاده از دیسک های کهنه و دست دوم در ایران ، ضریب امنیتی پایینی دارند . اما در دیتاسنترهای معروف دنیا چنین مسئله ای وجود ندارد و همیشه از دیسک و قطعات دیگر نو استفاده میکنند تا حداقل از نظر سخت افزاری ضریب امنیتی بالایی داشته باشند.

از طرفی دیگر ، دیتاسنترهای ایرانی و خارجی در خود دیتاسنتر ها از فایروال های سخت افزاری استفاده میکنند تا جلوی حملات سمت شبکه را تا حدودی مهار کنند ( البته در دیتاسنترهای ایران این مورد را اصلا جدی نگیرید. شوخی ای بیش نیست )

از لحاظ کانفیگ امنیتی سرور نیز چه در مجازی و چه در اختصاصی بایستی انجام شود تا هم جلوی هکر ها گرفته شود و هم حملات دیداس و … مهار شود که از سمت فایروال های نرم افزاری این مورد براحتی قابل انجام میباشد.

تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی از نظر قیمت

تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی از نظر قیمت
تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی از نظر قیمت

احتمالا تا  الان متوجه این قضیه شده باشید که خرید سرور ابری بهتر از سرور اختصاصی است. حتی از نظر قیمت نیز تهیه سرور ابری و یا سرور مجازی ، بهترین گزینه از این حیث میباشد. چرا که در سرورهای اختصاصی شما بایستی هزینه راه اندازی سرور در دیتاسنتر ، هزینه پورت و پهنای باند اختصاصی ، هزینه نگهداری و مدیریت ، هزینه ایپی و… را پرداخت نمایید و در صورت سوختن و از کار افتادن یکی از قطعات ، باید خسارت آن را به دیتاسنتر پرداخت نمایید ( هر چند این موضوع به خریدار ربطی ندارد اما در دیتاسنترهای ایرانی این موضوع کاملا برعکس استاندارد های جهانی است )

اما در سرور مجازی تمام این هزینه ها لغو و شما صرفا هزینه خالص یک ماشین مجازی را پرداخت خواهید کرد. حتی در بحث خرید لایسنس حتی لایسنس cpanel نیز این موضوع کاملا صدق میکند که هزینه لایسنس سی پنل برای مجازی و اختصاصی با همدیگر کاملا متفاوت است.

علاوه بر این موضوع ، شما با خرید سرور ابری ، هیچ هزینه نگهداری و … به دیتاسنتر پرداخت نمیکنید و مدیریت سخت افزاری و پشتیبانی فنی رایگانی نیز دریافت میکنید. که در سرور اختصاصی از این خبرها نیست. ( در کل دنیا شوآفی بیش نیست این قضایا )

برخی از مزایا و معایب سرور مجازی نسبت به سرور اختصاصی

  • مزایا
    • مقرون به صرفه بودن
    • انعطاف در ارتقای سخت افزار
    • مدیریت آسان
  • معایب
    • منابع محدود
    • عملکرد ضعیف تر در مقایسه با سرور اختصاصی
    • کنترل و امنیت محدودتر

برخی از  مزایا و معایب سرور اختصاصی نسبت به سرور مجازی

  • مزایا
    • منابع قدرتمند و انعطاف پذیر
    • عملکرد و سرعت بالا
    • کنترل و امنیت کامل
  • معایب
    • هزینه بالا
    • نیاز به دانش فنی برای مدیریت
    • مقیاس پذیری دشوارتر

جمع بندی

در نهایت با مطالعه این مقاله شما به سادگی میتوانید معایب و مزایای هر کدام از سرور اختصاصی یا سرور مجازی را درک و سپس اقدام به خرید نمایید. اما در کل پیشنهاد ما برای شما عزیزانی که قصد مهاجرت از هاست به سرور دارید ، سرور ابری میباشد . تا زمانی که مدیریت سرور مجازی را بصورت کامل یاد نگرفتید ، سعی کنید بی گدار به آب نزنید و ریسک از دست رفتن اطلاعات را بکاهید.

5/5 - (2 امتیاز)

اسفندیار سلیمانیمشاهده نوشته ها

Avatar for اسفندیار سلیمانی

زندگی‌ مثل اسکرول ماوسه . هرچقدر هم گرون قیمت باشه بازم یه روزی خراب میشه . به یه شکل باور نکردنی ! پس تا هستیم قدر لحظاتمونو بدونیم و باور‌نکردنی زندگی کنیم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *