SSH چیست ؟

SSH چیست ؟


پروتکل SSH یا ( اس اس اچ ) مخفف عبارت (( Secure Shell – پوسته ایمن ))  می باشد . SSH یک پروتکل اینترنتی است که امکان تبادل اطلاعات با استفاده از کانال امن را بین دو ستگاه متصل در شبکه را میدهد . یا به عبارت ساده تر یک پروتکل امن برای برقراری اتصال امن مابین کاربر و سرور ( Client و Server ) را میدهد.

این پروتکل در دو نسخه اصلی به نام های SSH1 یا SSH-1 و SSH2 یا SSH-2 شناخته می شود.

SSH چیست ؟

شما با استفاده از پروتکل SSH میتوانید اطلاعات مدنظر خود را از سمت کلاینت به سمت سرور ارسال کنید . در اتصال با پروتکل اس اس اچ ، قبل از ارسال هر اطلاعاتی ، رمز نگاری اطلاعات در سمت کلاینت انجام شده و بعد از در یافت در سمت سرور ، اطلاعات رمزگشایی می شوند . توجه کنید این فرایند رمزنگاری و رمزگشایی توسط سیستم و بدون دخالت کاربر انجام می شود.

بعد برقراری اتصال SSH ، شما میتوانید با تایپ کردن دستورات در رایانه خود ، سروری که به آن متصل شده اید را مدیریت کنید . بیشترین استفاده از این پروتکل معمولا مربوط به مدیران سیستم و شبکه و همچنین کسانی که نیاز به مدیریت رایانه از راه دور به روشی ایمن را دارند می باشد.

ssh protocol

قابلیت های پروتکل SSH

همه مدیران سرور و شبکه هموراه به دنبال اتصالی امن در هنگام ارتباط با سرور ها هستند که پروتکل اس اس چ این اتصال امن را فراهم کرده است . قطعا در اختیار داشتن یک اتصال امن قابلیت های فراوانی را دارد که متداول ترین آنها عبارتند از :

  • ایجاد تول امن برای اتصال های TCP/IP و همچنین اتصال های غیر ایمن مانند IMPAP
  • انتقال خودکار اتصالات یا همان forward اتصالات
  • تایید کاربران از طریق متدهای مختلف
  • انتقال ایمن فایل ها
  • و …

کاربردی های SSH

پروتکل SSH می تواند برای بسیاری از برنامه ها در بسیاری از سیستم عامل ها از جمله یونیکس ( لیینوکس ، BSD ها و … ) مورد استفاده قرار گیرد .

از پروتکل اس اس اچ می توان برای :

  • برای اتصال به میزبان از راه دور
  • برای اجرای یک دستور واحد برروی یک میزبان از راه دور
  • برای تنظیم ورود خودکار ( بدون پسورد ) به یک سرور از راه دور
  • برای ارسال پورت (port) و تونل زدن
  • برای نصب ایمن یک دایرکتوری روی یک سرور از راه دور
  • برای کنترل خودکار از راه دور و مدیریت سرور ها
  • برای ایمن سازی پروتکل های انتقال پرونده
  • و….

استفاده کرد.

نحوه اتصال به پروتکل SSH در ویندوز

در سیستم عامل ویندوز به طور مستقیم امکان اتصال به SSH وجود ندارد . به همین دلیل باید از یک نرم افزار رابط به نام پوتی ( putty ) استفاده شود . این نرم افزار رایگان و ( open-source ) می باشد و میتوانید از سایت مرج آن و یا سایت های ایرانی دانلود کنید.

بعد از دانلود و نصب نرم افزار پوتی ، کافیست شما آدرس IP سرور به همراه پورت SSH سرور ( پورت پیشفرض SSH  عدد ۲۲ می باشد ) را در نرم افزار وارد کنید و به SSH سرور متصل شوید.

اتصال به SSH با putty

نحوه اتصال به پروتکل SSH در سیستم عامل های لینوکسی

در سیستم عامل های لینوکسی شما برای اتصال به این پروتکل نیازی به هیچ نرم افزار واسط ندارید و میتوانید با استفاده از ترمینال به SSH متصل شوید . برای اتصال به SSH کافیست ترمینال را بازکنید و کد زیر را در ترمینال بر اساس اطلاعات سرور وارد کنید.

ssh your_username@serverip –p port

برای اتصال به سرور مقادیر زیر را متناسب با اطلاعات سرور در دستور بالا بنویسید.

  • your_username : نام کاربری خود در سرور را بجای your_username قرار دهید .
  • serverip : بجای serverip در دستور بالا IP سروری که قصد اتصال به آن دارید را وارد کنید.
  • Port : پورت SSH را وارد کنید . بصورت پیشفرض این پورت عدد ۲۲ می باشد . اما برای افزایش امنیت سرور همواره توصیه میشود این پورت را تغییر دهید.

ما پیش از این در وبلاگ سابین سرور آموزش تغییر پورت پیشفرض لینوکس را نوشته ایم . آموزش تغییر پورت SSH را حتما مطالعه کنید.

نحوه اتصال به پروتکل SSH در اندروید

ConnectBot نرم افزاری اندرویدی است که به شما در اتصال به SSH کمک می کند . شما میتوانید با نصب این نرم افزار برروی گوشی اندرویدی خود از اتصال امن SSH برای برقراری ارتباط با سرور استفاده کنید.

اتصال به SSH در اندروید

در نتیجه :

استفاده از پروتکل SSH برای کنترل سرور ها از راه دور با امنیت بسیار بالا ، بسیار مفید است و شما میتوانید با خیالی آسوده از امنیت اطلاعات خود ، از این پروتکل برای اتصال به سرور ها و مدیریت آنها استفاده کنید. چرا که این سرویس امنیت بسیار بالایی دارد و درصورت به سرقت رفتن اطلاعات در مسیر ارتباط کلایت با سرور ، استفاده از اطلاعات به علت رمزنگاری شدن آنها غیر ممکن خواهد بود.

پس با خیالی آسوده از SSH استفاده کنید.

منبع : ویکی پدیا

5/5 - (2 امتیاز)

بهنام باقریمشاهده نوشته ها

Avatar for بهنام باقری

حدود 9 سالی میشه که در زمینه طراحی سایت و میزبانی وب سایت به صورت تخصصی فعالیت دارم و در شرکت سابین سرور در کنار دوستان خوبم همراه شما عزیزان هستیم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *