اگر در زمینه کسب و کار های آنلاین فعالیت داشته باشید قطعا واژه دامنه و دامنه سطح بالا را چندین بار شنیده اید. در این مقاله قصد داریم به بررسی دامنه های سطح بالا یا همان TLD ها بپردازیم و کاربرد آنها را شرح دهیم. TLD چیست و به چه پسوندهایی گفته می شود ؟
به عنوان مالک یک وبسایت و به عنوان یک شخص فعال در زمینه کسب و کار های آنلاین قطعا می دانید که انتخاب نام دامنه مناسب، برای کسب و کار های آنلاین و برند ها بسیار مهم است. اگر در فکر خرید دامنه هستید بسیار مهم است که با مفهوم TLD آشنا باشید و بتوانید دامنه مناسب را جهت خرید انتخاب کنید. درصورتی که هنوز با دامنه آشنا نیستید پیشنهاد میکنیم مقاله دامنه چیست را در وبلاگ سابین سرور مطالعه کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید :
دامنه سطح بالا یا TLD چیست ؟
TLD در حقیقت مخفف عبارت Top Level Domain می باشد که در زبان فارسی به معنای دامنه سطح بالا و یا فهرست دامنه های مرحله بالا ترجمه شده است. TLD در واقع آخرین بخش از نام دامنه می باشد که پس از ( Dot ) قرار میگرد و به عنوان پسوند دامنه نیز شناخته می شود. قطعا پیش از این هنگام ثبت دامنه انواع مختلف پسوند های دامنه را شنیده اید.
یک مثال واضح از TLD یا همان پسوند دامنه در دامنه sabinserver.com ، عبارات COM می باشد که بعنوان پسوند دامنه شناخته می شود.
دامنه IR را در نظر بگیرید: IR از نظر سطخ بندی CCTLD نامیده می شود چرا که دامنه سطح بالای کشوری است و مختص کشور ایران می باشد. اما پسوند هایی همچون COM ، NET به عنوان پسوند دامنه عمومی اما سطح بالا نامگذاری می شوند و نسبت به دامنه های کشوری دارای رتبه بالاتری می باشند.
پیشهناد ویژه : جستجو و ثبت دامنه
تاریخچه TLD
دامنه های سطح بالا یا همان TLD ها پیش از سال 1998 و در زمان های متفاوتی ایجاد شدند و سپس در سال 2000 میلادی پسوند هایی همچون aero ،biz ،coop ،info ،museum ،name و pro به لیست پسوند های سطح بالا اضافه شده اند. اما این پایان کار نبود و در سال 2003 نیز پسوند های دیگر همچون jobs ،mobi ،travel بوجود آمده و به جمع دامنه های سطح بالا افزوده شدند.
انواع دامنه سطح بالا
آیکان بر اساس نوع کاربرد ، هدف و موقعیت جغرافیایی وب سایت ها، TLD را به چهار دسته اصلی طبقه بندی می کند. در ادامه هر یک از آنها را توضیح خواهیم داد. دامنه های سطح بالا هدف های منحصر به فردی دارند و به افراد در باره آن وبسایت ها اطلاعات مهمی را می دهند.
البته این روزها دیگر مثل گذشته امکان شناسایی نوع فعالیت وب سایت ها با استفاده از TLD ها وجود ندارد. چرا که دیگر محدودیت های گذشته از بین رفته اند و افراد امکان استفاده از انواع پسوند ها را در اختیار دارند.
دامنههای سطح بالا عمومی: gTLD
gTLD مخفف عبارت Generic Top-level Domains می باشد و متداول ترین و پر کاربرد ترین نوع پسوند دامنه ای که کاربران امکان ثبت آن را دارند. معروف ترین پسوند های دامنه سطح بالا عبارتند از :
COM : مخفف commercial می باشد و برای وبسایت های تجاری کاربرد دارد. اما امروز امکان ثبت و استفاده از این پسوند برای انواع مختلف وبسایت ها وجود دارد.
ORG : این پسوند مخفف عبارت organization می باشد و بیشتر برای سازمان های دولتی و خصوصی کاربرد دارد.
NET : این پسوند مخفف شده عبارت network می باشد و برای شبکه های کامپیوتری کاربرد بیشتری دارد.
XYZ : امروز برای انواع مختلف سایت ها استفاده می شود و بیش از گذشته به چشم میخورد.
BIZ : مخفف شده عبارت business بوده و برای کسب و کار ها و تجارت های انلاین کاربرد دارد.
دامنه های حمایت شده سطح بالا : sTLD
sTLD مخفف شده عبارت Sponsored Top-level Domains بوده و نوعی دامنه سطح بالا می باشد که توسط سازمان های خصوصی ارائه میگردد. استفاده از این پسوند ها سطح بالا نیازمند پیروی از قوانین خاصی می باشد و کاربرانی که قصد ثبت دامنه سطح بالا دارند می بایست از این قوانین پیروی کنند.
برخی از دامنه های سطح بالای sTLD عبارتند از :
edu : که برای موسسات آموزشی و دانشگاه ها به کار میرود و مخفف عبارت education می باشد.
gov : این پسوند عموما برای سایت های دولتی ایالات متحده آمریکا کاربرد دارد و مخفف عبارت government می باشد.
tel : این پسوند برای وب سایت هایی که در زمینه خدمات ارتباطات اینترنتی فعال هستند به کار میرود.
jobs : این پسوند بیشتر برای سازمانی های حقوقی مورد استفاده قرار میگرد.
دامنه های سطح بالای کشوری : ccTLD
ccTLD مخفف شده عبارت Country Code Top-level Domains بوده و به محل جغرافیایی خاصی اشاره می کند. ccTLD ها پسوند های اختصاصی هر کشوری می باشد توسط وبسایت هایی مورد استفاده قرار میگرند که قصد فعالیت و ارائه خدمات در آن کشور خاص را دارند.
به عنوان نمونه پسوند IR مختص کشور ایران می باشد و شما میتوانید با ثبت دامنه IR ، در داخل ایران خدمات خود را ارائه کنید.
نمونه های متداول از ccTLD :
es – اسپانیا
us – ایالات متحده
ca – کانادا
de – آلمان
cn – چین
معروف ترین پسوند های دامنه کدامند ؟
همانطور که بالاتر نیز گفته شد تا به امروز پسوند های مختلف ایجاد شده اند که هر یک به منظور خاصی ارائه گردیده و توسط وبسایت های خاص با موضوعات فعالیتی متنوع مورد استفاده قرار میگیرند. در حال حاضر معروف ترین و پر طرف دار ترین پسوند موجود .com می باشد و با توجه به این محبوبت، پیش از این اکثر موضوعات و نام های خاص به ثبت رسیده اند.
اگر در هنگام جستجوی دامنه برای ثبت، نام مدنظر شما برای پسوند COM آزاد نبود می توانید از دیگر پسوند های معروف استفاده کنید. بعد از این پسوند، پسوند های معروف دیگری نیز وجود دارند.
بجز COM دیگر پسوندهای معرف عبارتند از :
- net
- org
- info
- biz
- xyz
پیشنهاد مطالعه : قوانین ثبت دامنه های IR
سخن پایانی
همانطور که گفتیم دامنه سطح بالا یا TLD همان پسوند دامنه شما است. دامنه سطح بالا یا همان TLD امکان شناسایی حوزه فعالیتی یک وبسایت را برای کاربران فراهم می کند. همچنین امکان شناسایی محل جغرافیایی فعالیت یک وبسایت درصورت استفاده از دامنه های سطح بالای کشوری وجود دارد.
دامنه های سطح بالا در چهار دسته بندی توسط ICANN معرفی شده اند و عبارتند از :
- دامنههای سطح بالا عمومی(gTLD)
- دامنههای سطح بالا (sTLD)
- دامنههای سطح بالا کد کشور (ccTLD)
- زیرساخت سطح بالا (ARPA)
در هنگام خرید دامنه شما میبایست با انواع TLD ها آشنا باشید و بتوانید متناسب با نیاز خود نسبت به ثبت دامنه اقدام کنید. در هنگام ثبت و خرید دامنه سعی کنید مناسبت ترین پسوند و مرتبط ترین پسوند با موضوع فعالیتی سایت خود را انتخاب کنید.
در صورت نیاز به دریافت هرگونه مشاوره در زمینه ثبت دامنه، همکاران ما در سابین سرور آماده هستند دا راهنمایی های لازم را انجام و تجربیات خود را در اختیار شما کاربران گرامی قرار دهند.
منبع : wikipedia Top level Domain
بدون نظر