هویز چیست ؟

هویز چیست ؟


whois یا هویز یا هوئیر چیست ؟ بررسی مالکیت دامنه

وقتی قصد ثبت دامنه دارید ابتدا باید اقدام به بررسی وضعیت دامنه کنید و مطمئن شوید که دامنه مدنظر شما از نظر مالکیتی آزاد و قابل ثبت می باشد . برای این کار شما نیاز به گرفتن هوییز از دامنه مدنظر خود دارید که باید از طریق برخی از وب سایت هایی که چنین قابلیتی دارند اقدام به بررسی هوئیز یک دامنه کنید.

whois چیست ؟

whois یا به فارسی هوایز – ( هوئیز ، هوییز ، هویز ) در واقع سرویس و قابلیتی است که به شما امکان بررسی آزاد بودن یک دامنه جهت ثبت را میدهد و شما از طریق این سرویس از وضعیت دامنه ها مطلع می شوید.

اگر یک دامنه پیش از این توسط شخصی به ثبت رسیده باشد ، شما از طریق این سرویس به اطلاعات مالکیتی دامنه دسترسی پیدا خواهید کرد . اما اگر دامنه مدنظر شما دارای مالک نباشد ، شما میتوانید با اطمینان یافتن از این موضوع از طریق این سرویس ، نسبت به ثبت دامنه فوق اقدام کنید.

نکته : در حال حاضر به دلیل قوانین GDPR ، شما قادر به دسترسی به اطلاعات مالکیتی همچون نام و نام خانوادگی و آدرس و شماره تلفن و … در دامنه های بین المللی نخواهید بود.

هوییز دامنه

تاریخچه هویز ، whois

(Elizabeth Feinler) ، الیزابت فینلر و تیمش اولین دایرکتوری هوییز را در سال 1970 ایجاد کردند . الیزابت فینلر یک سروری را در مرکز اطلاعات شبکه استنفرد به عنوان دایرکتوری اطلاعات راه اندازی کرد . او به همراه تیمش دامنه‌ها را ایجاد کردند و به پیشنهاد فینلر دامنه‌ها بر اساس آدرس کامپیوترهای آنها دسته بندی شدند.

همه‌ی شرکت‌های (ICANN) که شرکت‌های بزرگ و اصلی ثبت‌کننده ی نام دامنه‌ها هستند، یک directory را که شامل اطلاعات  صاحب دامنه می باشند را نگهداری و بروز رسانی می‌کنند. این whois database شامل نام، آدرس، آدرس ایمیل و تلفن صاحبان دامین‌ها می باشد.

سرویس whois

وب سایت های مختلفی هستند که این سرویس را راه اندازی کرده و به رایگان در اختیارمان قرار داده اند که در زیر تعدادی از آنها را نام میبریم.

  1. whois.net
  2. who.is
  3. lookup.icann.org

از این سرویس های هوییز شما میتوانید برای بررسی مالکیت و یا آزاد بودن دامنه های IR استفاده کنید.

هویز دامنه های IR

متاسفانه به دلیل تحریم بودن کشور ایران ، هویز برای دامنه های IR کمی متفاوت است . چرا که ما نمیتوانیم از سرویس های هویز خارجی برای دامنه ملی استفاده کنیم . به همین دلیل میبایست به سراغ هویز ایرنیک به آدرس http://whois.nic.ir/ برویم .

از آنجایی که دامنه های IR توسط شرکت ایرنیک ثبت می شوند ، خود این شرکت سرویس هوئیزی را برای بررسی مالکیت و آزاد بودن برای ثبت دامنه IR راه اندازی کرده است.

هویز دامنه های بین المللی

اطلاعات در دسترس هویز دامنه های بین المللی

  1. اطلاعات شرکت ثبت کننده
  2. تاریخ های ثبت و انقضا
  3. DNS های ست شده روی دامنه

اطلاعات در دسترس هویز دامنه های ملی

  1. نام و نام خانوادگی
  2. آدرس محل سکونت
  3. شماره تماس
  4. شناسه ایرنیک
  5. تاریخ ثبت
  6. تاریخ انقضا
  7. آدرس ایمیل

انواع وضعیت دامنه ها

  1. OK : این وضعیت به معنی فعال بودن و بدون مشکل بودن دامنه می باشد.
  2. redemptionPeriod : نشان از منقضی شدن دامنه و با امکان تمدید توسط مالک می باشد.
  3. pendingDelete : در انتظار حذف به دلیل عدم تمدید در زمان انقضا می باشد . 5 روز در این وضعیت بوده و ثبت آزاد شده و قابل ثبت توسط همه می باشد
  4. clientHold : در انتظار تمدید توسط مالک می باشد.
  5. clientRenewProhibited : مالک دیگر قادر به تمدید دامنه نمی باشد.
  6. clientTransferProhibited : مالک دیگر اجازه انتقال دامنه را ندارد.
  7. clientUpdateProhibited : مشتری اجازه تغییر اطلاعات دامنه را ندارد.

 

نتیجه گیری

اگر از ابتدا این مقاله را مطالعه کرده باشید حتما کامل با هویز آشنا شده اید. فقط در این بخش نتیجه گیری اشاره میکنیم به این موضوع که این سرویس در زمانی که شما تصمیم به ثبت دامنه گرفته اید بسیار پرکاربرد و موثر در نتیجه تصمیم شما خواهد بود .

حتما پیش از اقدام به ثبت دامنه ها ، هویز از چند سرویس هویز مختلف ( سایت مختلف ) بگیرید و از وضعیت آزاد بودن دامنه مدنظرتان مطمئن شوید.

هرگونه سوالی در رابطه با هویز دامنه داشتید با ما در ارتباط باشید.

موفق و سربلند باشید.

5/5 - (2 امتیاز)

بهنام باقریمشاهده نوشته ها

Avatar for بهنام باقری

حدود 9 سالی میشه که در زمینه طراحی سایت و میزبانی وب سایت به صورت تخصصی فعالیت دارم و در شرکت سابین سرور در کنار دوستان خوبم همراه شما عزیزان هستیم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *