فرق vpn و vps چیست؟

فرق vpn و vps چیست؟


فرق vpn  و vps در ارائه خدماتشان است. درواقع وی ‌پی ‌اس (VPS) یک سرویس میزبانی است که امکانات گسترده‌ ای مانند میزبانی چندین وبسایت، نصب نرم‌ افزارهای مختلف و دسترسی به سیستم ‌عامل ویندوز یا لینوکس با حقوق ادمین و آی ‌پی ثابت در داخل و خارج از ایران را فراهم می ‌کند. و اما در مقابل، وی‌ پی ‌ان (VPN) ابزاری است که کاربران می ‌توانند با نصب آن بر روی دستگاه‌ های خود، تنها از امکان وب گردی ایمن بهره ‌مند شوند.

هرچند امروزه VPN دیگر امنیت سابق و ایمنی لازم را دارا نمی باشد و برای وب گردی ایمن مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما مصرف کنندگان بسیار زیادی را در داخل کشورمان ایران دارد. در مقابل سرور مجازی یا همان vps به عنوان یک ماشین مجازی با سیستم عامل ویندوز و یا لینوکس، امنیت قابل قبولی را دارا است و کاربردهای فراوانی را دارد.

در این مقاله سعی داریم به بررسی جامع فرق vpn و vps بپردازیم و در ادامه مزایا و معایب هر یک را شرح دهیم. اما اگر بخواهیم بصورت کلی تفاوت این دو سرویس را عنوان کنیم، باید گفت، vpn ابزاری قابل نصب برروی تلفن های همراه و رایانه های شخصی برای دور زدن محدودیت های اینترنتی ( فیلترینگ و تحریم ) می باشد. اما در مقابل، سرور مجازی (vps) یک سرور با منابع بالا و با قابلیت نصب سیستم عامل ویندوز و یا لینوکس و سایر نرم افزارهای دیگر است که کاربرد های بیسیار فراوانی دارد.

فرق vpn و vps
فرق vpn و vps

Vpn چیست؟

VPN که مخفف شبکه خصوصی مجازی (Virtual Private Network) است، یک اتصال امن و رمزگذاری شده بین دستگاه کاربر و اینترنت ایجاد می‌ کند و به عنوان یک تونل خصوصی برای محافظت از داده‌ ها و ارتباطات در شبکه‌ های عمومی عمل می ‌کند. امروزه، شبکه ‌های خصوصی مجازی به عنوان یکی از ارکان اصلی حفاظت از حریم خصوصی آنلاین شناخته می ‌شوند. در ضمن استفاده از vpn باعث می شود که آدرس IP شما هنگامی که در حال وب گردی هستید مخفی باشد.

باید مجددا به این نکته اشاره کنیم که وی پی ان دیگر آن امنیت سابق و معروف را ندارد. چرا که این روزها انواع vpn ها در دسترس کاربران هستند و اکثریت آنها نیز فاقد امنیت لازم و کافی می باشند. متاسفانه شاهد رخ داد های امنیتی فراوانی هستیم که به همین دلیل ایجاد شده اند و امنیت و حریم خصوصی بسیاری از مردم در خطر می باشد.

Vps چیست؟

سرور مجازی (VPS) یک محیط مجازی و ایزوله است که بخشی از یک سرور فیزیکی را به خود اختصاص می ‌دهد و توسط شرکت‌ های ارائه ‌دهنده خدمات هاستینگ برای مدت مشخصی ارائه داده می‌ شود. این فناوری با استفاده از مجازی‌ سازی، سرور فیزیکی را به چندین پارتیشن تقسیم می ‌کند و منابعی مانند CPU، RAM، فضای ذخیره‌ سازی و فایروال به طور اختصاصی به کاربران ارائه می ‌دهد. از مزایای VPS می‌ توان به امکان سفارشی ‌سازی، مقیاس‌ پذیری و امنیت بالا اشاره کرد. سرور مجازی برای میزبانی اپلیکیشن ‌ها و وبسایت‌ ها، عملکرد بهتری در مقایسه با میزبانی اشتراکی ارائه می ‌دهد.

از نظر امنیتی سرور مجازی نسبت به وی پی ان ، امنیت بالاتری را دارد. هرچند نوع استفاده این دو سرویس متفاوت از یکدیگر می باشد. اما بصورت کلی باتوجه به اینکه منظور ما در این مقاله این دو سرویس است، میتوان گفت که سرور مجازی ایمن تر بوده و میتوان امنیت آنرا ارتقاء داد. اتفاقی که در وی پی ان ها قابل انجام نیست و با نصب آنها، عملا امنیت و حریم خصوصی بی معنا می شود.

تاریخچه vpn

در دهه اول قرن ۲۱، ظهور رخنه‌ های امنیتی و جرائم اینترنتی باعث شد که کاربران روزانه با خطرات دنیای اینترنت مواجه شوند. در این شرایط، استفاده از VPN به گزینه ‌ای مقرون ‌به‌ صرفه و قابل دسترس تبدیل شد و توانست نیازهای امنیتی کاربران را برآورده کند. VPN به کاربران امکان اتصال به یک شبکه خصوصی از طریق اتصال عمومی راه دور را فراهم کرد و به این شکل، سطح بالایی از حفاظت حریم خصوصی را ارائه داد. لازم به ذکر است که در آن زمان، VPN با استفاده از تکنیک‌ های ابتدایی رمزگذاری، تلاش می ‌کرد تا اطلاعات کاربران را از تهدیدات آنلاین محافظت کند.

تفاوت vpn با vps
تفاوت vpn با vps

مزایای استفاده از vpn

از مزایای VPN می توان به تغییر موقعیت مکانی کاربران اشاره کرد وحتی امکان دسترسی به محتوای مسدود شده در برخی کشورها را فراهم می ‌کند؛ برای مثال، می ‌توان به تماشای فیلم‌ های محدود شده در سرویس ‌هایی مانند نتفلیکس (Netflix) پرداخت. این سرویس همچنین با رمزگذاری اطلاعات ارسالی، امنیت داده‌ ها را تضمین می ‌کند و از دسترسی افراد غیرمجاز جلوگیری می‌ کند. هنگام اتصال به شبکه ‌های عمومی مانند رستوران ‌ها، فرودگاه‌ ها و کافه ‌ها، استفاده از VPN می ‌تواند امنیت اتصال شما را افزایش دهد.

درواقع، VPN موقعیت مکانی واقعی شما را پنهان می ‌کند و به شما اجازه می ‌دهد تا با خیالی آسوده از اینترنت و محتوای محدود شده استفاده کنید. هرچند توصیه میکنیم که امروزه دیگر با خیالی آسوده از VPN ها استفاده نکنید. چرا که شاهد گسترش انواع آنها با کمترین سطح امنیتی هستیم.

پیشنهاد مطالعه : راهنمای خرید سرور مجازی

مزایای استفاده vps

  • کنترل کامل بر محیط سرور

مشکل رایج در پلن ‌های هاست اشتراکی، عدم دسترسی به محیط روت (Root) است. بدون این دسترسی، کاربران مجبورند به نرم‌ افزارهایی که توسط ارائه ‌دهنده هاست پشتیبانی می ‌شود، وابسته باشند و ممکن است نتوانند نرم ‌افزارهای خاص مورد نیاز خود را نصب کنند. این مسئله می ‌تواند برای کسب ‌و کارهایی که نیاز به نرم ‌افزارهای خاص دارند که توسط هاست پشتیبانی نمی‌ شود، مشکل ‌ساز شود. اما با استفاده از VPS، کسب ‌و کارها می‌ توانند به ‌راحتی هر تغییر لازم را بر روی نرم‌ افزارهای مورد نظر خود اعمال کنند و به کنترل کامل بر محیط سرور دست یابند.

  • انعطاف پذیز بودن

هر کسب‌ و کار برنامه ‌ای برای رشد در آینده دارد و بیشتر کسب ‌و کارها به این مرحله می ‌رسند. VPS ها می ‌توانند به صورت همزمان با رشد کسب‌ و کار ارتقا یابند، معمولاً از طریق افزایش منابعی مانند حافظه، فضای ذخیره‌ سازی یا CPU  این ارتقا می ‌تواند با ارتقاء ماشین مجازی به یک پلن جدیدتر صورت گیرد. حتی VPS ها می‌ توانند با کاهش منابع نیز تنزل پیدا کنند.

  • افزایش امنیت

میزبانی VPS از نظر امنیت مشابه سرورهای اختصاصی است و به همین دلیل، امنیت وبسایت ها و اپلکیشن های میزبانی شده برروی سرور مجازی تاحد قابل قبولی تضمین می ‌شود. در حالی که سایر وبسایت ‌ها ممکن است از سرورهای فیزیکی مشابه ای استفاده کنند، آدرس IP آن ‌ها می‌ تواند متفاوت باشد. بر خلاف هاست های اشتراکی، VPS به ‌طور مجزا از دیگر کاربران عمل می ‌کند (گرچه هنوز به سرور مادر متصل است) و مشکلات سایر نرم افزارها و وبسایت های میزبانی شده روی سرور، عملکرد سایت میزبانی شده روی سرور مجازی تأثیر نخواهد گذاشت.

  • هزینه مقرون ‌به ‌صرفه

یکی از ویژگی‌ های بارز VPS، مقرون‌ به ‌صرفه بودن آن است. سرورهای مجازی به‌ دلیل اشتراک در منابع سخت ‌افزاری و کاهش هزینه ‌های نگهداری و تعمیرات، نسبت به سرورهای اختصاصی هزینه کمتری دارند. این صرفه ‌جویی در هزینه‌ ها موجب شده است که استفاده از VPS به ‌ویژه برای آزمایش تکنولوژی‌ های جدید یا نصب سیستم ‌عامل‌ های خاص، به گزینه ‌ای محبوب تبدیل شود. هرچند برخی وبسایت‌ ها ممکن است هزینه‌ های اضافی برای راه‌ اندازی درخواست کنند، این هزینه ‌ها نیز به ‌طور کلی معقول به نظر می‌ رسند.

  • اجرای یک سیستم عامل خاص

در هاست اشتراکی، فرآیند کانفیگ به‌طور کامل بر عهده ارائه‌دهنده خدمات هاستینگ است و کاربران هیچ کنترلی بر انتخاب سیستم‌عامل یا نرم‌افزارها ندارند و حتی ممکن است ندانند سرور چگونه پیکربندی شده است. بر خلاف این وضعیت، در پلن‌های VPS، کاربران قادرند سیستم‌عامل مورد نظر خود را بر اساس نیاز انتخاب کنند و برخی پلن‌ها امکاناتی برای آپدیت خودکار نرم‌افزارها نیز ارائه می‌دهند. همچنین، در پلن‌های مدیریت نشده، کاربران دسترسی کامل برای نصب و مدیریت تمامی امور سرور را دارند.

کاربرد vpn
کاربرد vpn

کاربرد vpn چیست؟

استفاده از VPN کاربردهایی دارد از جمله افزایش امنیت، این ابزار به کاربران امکان می ‌دهد تا یک تونل امن برای تبادل اطلاعات ایجاد کرده و با رمزنگاری داده ‌ها، از دسترسی غیرمجاز به اطلاعات جلوگیری کنند. دیگر کاربرد کلیدی VPN، دسترسی به وبسایت‌ های مسدودشده و تحت سانسور است که به کاربران اجازه می‌ دهد از محدودیت‌ های جغرافیایی و تحریم‌ ها عبور کنند و به محتوای مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند.

VPN همچنین این امکان را به کاربران می ‌دهد که از راه دور شبکه‌ های سازمانی و محل کار خود را مدیریت و کنترل کنند و به منابع شبکه ‌ای از هر مکان دسترسی داشته باشند. این فناوری قادر است چندین شبکه خصوصی مجازی را از طریق VPN اینترانتی به صورت ایمن به هم متصل کند و ارتباطات داخلی سازمان ‌ها را بهبود بخشد. با استفاده از VPN، کاربران می ‌توانند هویت خود را پنهان کرده و آدرس IP خود را تغییر دهند، که به افزایش حریم خصوصی و امنیت آنلاین کمک می ‌کند.

کاربرد vps چیست؟

کسب ‌و کارها می ‌توانند از VPS برای مقاصد مختلفی از جمله میزبانی چندین وبسایت، تست کدهای برنامه ‌نویسی، راه ‌اندازی VPN، ذخیره‌ سازی فایل‌ های شرکت و مشتریان به ‌گونه ‌ای که از هر نقطه جهان قابل دسترسی باشد، میزبانی وبسرورها، میزبانی ایمیل، پایگاه‌های داده و ارائه خدمات مبتنی بر ابر و اینترنت برای مشتریان استفاده کنند و همینطور VPS می ‌تواند به عنوان یک راهکار عالی برای ارائه خدمات کاری مجازی به کارمندان برای دورکاری مورد استفاده قرار گیرد.

کاربر vps
کاربر vps

ویژگی های خوب vpn

  • رمزگذاری روی آدرس IP

آدرس IP یک VPN باید از دید ISP و سایت‌ های دیگر پنهان بماند. این امر به کاربران این امکان را می ‌دهد که به صورت آنلاین به تبادل اطلاعات پرداخته و فعالیت‌ های خود را بدون نظارت از سوی ارائه ‌دهنده VPN یا دیگر وبسایت‌ها انجام دهند.

  • پروتکل های رمزگذاری شده

VPN باید قادر باشد رد پای دیجیتال کاربران را به‌ صورت کامل پنهان کند. این شامل سابقه جستجو، تاریخچه کوکی‌ ها و سایر داده‌ های اینترنتی است. رمزگذاری کوکی‌ ها بسیار مهم است، زیرا از دسترسی اشخاص ثالث به اطلاعات شخصی، مالی و محتوای حساس محافظت می ‌کند. این ویژگی اهمیت زیادی دارد و به حفظ حریم خصوصی و امنیت آنلاین کاربران کمک می ‌کند.

  • اهراز هویت به صورت دو مرحله ای

یک VPN قدرتمند از روش ‌های مختلف احراز هویت برای بررسی کاربران پیش از دسترسی به سیستم استفاده می ‌کند. به عنوان مثال، پس از درخواست ورود با رمز عبور، دریافت کد تأیید به تلفن همراه کاربر می ‌تواند از دسترسی غیرمجاز دیگر افراد به اتصال امن جلوگیری کند. این اقدامات امنیتی به تقویت حفاظت از اتصال و حفظ حریم خصوصی کاربران کمک می ‌کند.

  • دارای کلید خاموشی اینترنت

کلید خاموشی یا Kill Switch یکی از ویژگی ‌های مهمی است که در بسیاری از VPN ها وجود دارد. این ویژگی در صورتی که پروتکل VPN به درستی عمل نکند، به شکل خودکار اتصال اینترنت را قطع می‌ کند. وجود Kill Switch به این ترتیب از افشای تصادفی یا نادرست آدرس IP کاربران جلوگیری می ‌کند و به حفظ امنیت و حریم خصوصی آنها کمک می ‌نماید.

استفاده از vpn بهتر است یا vps

اکنون که فرق VPN و VPS تا حدودی مشخص شده است، پاسخ به این سوال که کدام یک بهتر است، به کاربرد و نیازهای خاص کاربران بستگی دارد. هر دوی VPN و VPS کاربردهای ویژه‌ ای دارند و به همین دلیل، می‌ توان با اطمینان گفت که VPS به دلیل استفاده از IP ثابت و عدم وجود امکان قطع اتصال، گزینه ‌ای مطلوب ‌تری برای استفاده است.

فرق vpn و vps چیست
فرق vpn و vps چیست
تفاوت vpn با vps

vps سرویسی است که به شما امکانات متعددی می دهد و میتوانید روی وی پی اس یا همان سرور مجازی انواع وبسایت ها و اپلکیشن های خود را میزبانی کنید. شما برروی وی پس اس امکان نصب انواع سیستم های عامل های ویندوز و لینوکس را دارید و میتوانید استفاده های متعددی از آن داشته باشید.

اما در مقابل VPN ابزاری است که با دانلود و نصب آن برروی گوشی تلفن همراه یا کامپیوترشخصی، میتوانید به وبگردی بدون محدودیت بپردازید و به سایت های محدود شده و یا تحریم شده دسترسی آزاد داشته باشید.

پیشنهاد مطالعه : لایسنس سی پنل سرور مجازی چیست ؟

خرید vps از شرکت میزبانی سابین سرور

سابین سرور به عنوان یکی از برترین شرکت های ارائه دهنده خدمات میزبانی وب در ایران، در حال حاضر امکان ارائه VPS از لوکیشن های ایران، آلمان، فنلاند و آمریکا را دارا می باشد. شما میتوانید به تناسب نیاز های خود، یک سرور مجازی با بالاترین سطح کیفیت و پایداری را از سابین سرور خریداری کنید.

یکی از سرویس میزبانی VPS پرطرف دار، سرور مجازی ایران است. این سرور مجازی از لوکیشن ایران و بهترین دیتاسنتر های داخل کشور ایران ارائه می شود و دارای هزینه های مقرون به صرفه می باشد. هم اکنون سابین سرور در حال ارائه سرور مجازی از دیتاسنتر های معتبر و با کیفیت ایرانی می باشد.

سخن آخر ( فرق vpn و vps )

vpn با vps تفاوت های بسیار زیادی دارد و عملکرد هر کدام نسبت به دیگری متفاوت است. ما سعی کردیم در این مقاله بصورت جامع به بررسی هر دو مورد بپردازیم و بیان کنیم که هر کدام چه مزایا و کاربرد هایی دارند.

بصورت کلی vpn برای وبگردی ایمن و دورزدن محدودیت ها و تحریم های اینترنتی کاربرد دارد و Vps به عنوان یک سرور مجازی، برای میزبانی انواع وبسایت ها و اپلکیشن ها و نصب نرم افزارهای خاص و … کاربرد دارد.

سوالات متداول
1- vps یا vpn کدام بهتر است؟

Vps در واقع یک ماشین مجازی است که بخشی از منابع یک سرور فیزیکی را در اختیار دارد و کاربردهای مختلفی همانند میزبانی انواع سایت ها و اپلکیشن ها دارد. اما vpn در واقع یک ابزار برای وبگردی ایمن و بدون محدودیت است که با نصب آن میتوانید محدودیت ها و تحریم های اینترنتی را دور بزنید. شما متناسب با نیاز خود میتوانید از هر کدام استفاده کنید.

2- برای ترید vps بهتر است یا vpn ؟

برای ترید قطعا VPS گزینه ای ایده آل است. چرا که وی پی اس دقیقا همانند یک سیستم همیشه روشن در یک کشور خارجی است و دارای ای پی ثابت می باشد و ایمنی بالاتری دارد و با قطع اتصال، همچنان IP شما ثابت است. اما در VPN به این شکل نبوده و هر لحظه احتمال تغییر ای پی شما وجود دارد.

3- چطور VPS خریداری کنیم ؟

شرکت های هاستینگ مختلفی از جلمه سابین سرور، VPS یا همان سرور مجازی را از لوکیشن های مختلفی همچون ایران، المان، فنلاند و آمریکا ارائه میدهند و شما میتوانید متناسب با منابع مورد نیاز خود، یکی از پلن های سرور مجازی را انتخاب و خریداری کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

بهنام باقریمشاهده نوشته ها

Avatar for بهنام باقری

حدود 9 سالی میشه که در زمینه طراحی سایت و میزبانی وب سایت به صورت تخصصی فعالیت دارم و در شرکت سابین سرور در کنار دوستان خوبم همراه شما عزیزان هستیم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد کپچا